Reisetips Amalfikysten, Italia

Reisetips til Amalfikysten - denne vakre kyststripen sør for Napoli, hvor alt dreier seg om sitroner, "la dolce vita" og fantastisk utsikt.
Del meg

Jeg tok sommerferien min på Amalfikysten sommeren 2024, og har noen tips og råd til deg som har lyst til å besøke denne vakre delen av Italia. Amalfikysten er kyststrekningen fra Positano i vest til Vietri sul Mare i øst, i Salernobukten i sørlige Italia. Amalfikysten er et populært reisemål, som tiltrekker seg tusener av turister årlig.


Tekst og bilder: Hege, Bennett Ferie


Amalfikysten er altså kyststrekningen fra Positano i vest til Vietri sul Mare i øst, med byene/landsbyene Atrani, Cetara, Praiano, Amalfi, Minori og Maiori i mellom. Vest for Positano ligger Sorrento, og lenger øst for Vietri sul Mare ligger Salerno, som begge er litt større byer enn stedene langs Amalfikysten. Denne vakre kystrekningen ligger syd for Roma og Napoli.

Amalfikysten er et meget populært reisemål, som tiltrekker seg tusen på tusen av turister årlig. Det er middelhavsklima, så hvis man først og fremst reiser for å se seg om i dette vakre området, og ikke for sol og bad, så kan det være greit å reise utenom sommersesongen. November er dog kjent for mye regn. Vi reiste i begynnelsen av juli, og var heldige med at det ikke var altfor varmt, og det var faktisk ikke så masse folk som vi hadde fryktet. Bortsett fra inne i Positano på dagtid, der var det hektisk.


Hva man bør få med seg på Amalfikysten

  • Path of the Gods; ca 6 km lang sti mellom Bomerano og Nocelle (8 km om man ev. går videre til Positano). Kan gås i begge retninger, men anbefaler fra Bomerano til Nocelle/Positano hvis du ønsker mer nedoverbakker enn oppover. Ta buss fra Amalfi til Agerola (Bomerano), gå turen, og så havner du opp i Positano hvor du kan ta ferge eller buss tilbake til hvor du bor. Underveis på turen har du helt fantastisk utsikt, og en iskald og frisk sitronslush i Nocelle var aldeles herlig, før man tok fatt på de 1700 (ja, du leste riktig) trappetrinnene ned til Positano. Kan også velge å hoppe på en buss i Nocelle, for å slippe trappene. Det anbefales å gå tidlig på morgenen, for å unngå den verste varmen. Husk vann! Jeg var støl etter trappene i flere dager etterpå, men turen var definitivt verdt det!
  • Path of Lemons; en i underkant av 3 km lang sti mellom Maiori og Minori, gjennom sitronlunder og med flott utsikt underveis. Vi anbefaler å stoppe og kjøpe sitronslush (eller noe annet godt laget av sitroner) underveis, og ta seg tid til å sitte ned og nyte. Vi startet i Maiori, og i steden for å gå ned til Minori som vi gjorde, kan man velge å ta en sti opp til Ravello. Det er dog bare oppover, med ca 1500 trappetrinn, så man bør være "fit" for det, og bør kanskje unngås hvis det er for varmt.
  • Se Amalfikysten fra sjøsiden; enten du ser kysten fra en ferge, leier deg en egen båt, eller blir med på en guidet tur.
  • Positano; den mest berømte og fotograferte byen på Amalfikysten, og en by man bør få med seg. Vakkert, bratt, ganske dyrt og mye folk.
  • Amalfi; en annen by man bør få med seg. Vakkert! Gå ut på piren og få flott utsikt inn over byen.
  • Atrani; nabobyen til Amalfi, og man kan gå fra den ene byen til den andre. Bitteliten by, med sine karakteristiske buer. Vi stoppet aldri i Atrani, vi bare kjørte gjennom med bil eller utenfor med ferge.
  • Ravello; en fantastisk vakker by oppe i "fjellene". Sjarmerende by, hvor man kan nyte fantastisk utsikt ut over Amalfikysten. Vi anbefaler at man koster på seg de få euroene det koster å gå inn i Villa Rufolo.
  • Minori; en bitteliten by med strand. Ikke like bratt som de andre byene.
  • Maiori; her bodde vi. Flatere enn de andre byene, og med Amalfikystens lengste strand. Et godt utvalg av restauranter, og et godt utgangspunkt for å oppleve resten av Amalfikysten.
  • Praiano; en annen vakker by, som vi aldri rakk og besøke.
  • Fiordo di Furore; en fantastisk strand, som vi dessverre ikke fikk med oss, da det var umulig å finne parkeringsplass til leiebilen. Ta bussen, eller bli med på en båtutflukt dit.
Villa Rufolo, Ravello. Foto: Hege, Bennett Ferie
Utsikt fra Path of Kings. Foto: Hege, Bennett Ferie
Minori, sett fra "enden" av Path of Lemons. Foto: Hege, Bennett Ferie.

Sorrento, Pompeii og Capri

Verken Sorrento, Pompeii eller Capri tilhører egentlig Amalfikysten, men det er destinasjoner som fint lar seg kombinere.


Vi hadde leiebil, og valgte å bruke en dag på utflukt til Pompeii og en liten tur innom Sorrento. Pompeii er et must synes vi, hvis man først er i området. Vi var der i begynnelsen av juli. Vi ankom tidlig på formiddagen, og det var ikke noe problemer å finne parkeringsplass, og ingen kø for å komme inn. OBS! Vi kjøpte billetter direkte i inngangen til en del lavere pris enn alle som skal selge deg billetter på vei fra parkeringsplassen og inn.

Pompeii. Foto: Hege, Bennett Ferie.

Etter en uke i Maiori kjørte vi til Sorrento og tok ferge ut til Capri for å være der 2 netter. NB! Ikke mulig å få med bilen, så den må parkeres. Vi kunne også tatt ferge til Capri fra Maiori, men her var det bare en avgang pr. dag, og på tidspunkter som passet oss litt dårlig.


Capri er også veldig vakkert, og det beste vi gjorde her var å leie en båt med "sjåfør" og ta en sightseeing rundt hele øya. Det var heeeeelt fantastisk å ha en båt for bare oss fire; vi brukte i underkant av 3 timer på en tur rundt øya, med innlagt badestopp og flere "grottebesøk". Vi valgte å hoppe over den mest kjente grotten, "Blue Grotto", da det var ca 2 timer kø for å komme inn. Siste dagen økte temperaturen ganske kraftig, og vi valgte å ta det rolig i hagen på hotellet vårt i Anacapri. Så egentlig burde vi ha sett og gjort mer på Capri, men det får bli en annen gang. Vi bodde på Villa Ceselle i Anacapri, også det et valg vi er meget godt fornøyde med.

Solnedgang på Capri. Foto: Hege, Bennett Ferie
Tok en sightseeing rundt Capri i denne. Foto: Hege, Bennett Ferie

Komme seg til Amalfikysten

Ønsker du å reise til Amalfikysten kan du velge å fly inn til Napoli (ca 1,5 times kjøring fra Positano) eller til Roma (3,5 times kjøring til Positano). Fra flyplassen du velger kan du ta buss, tog, leiebil eller bestille privat transfer til ditt valgte bosted på Amalfikysten. Vi fløy inn til Roma, da vi skulle møte noen fra reisefølget der, hentet ut en leiebil og kjørte selv. Hva som passer for deg, kommer an på hvor tøff du er til å kjøre bil, og hvor på Amalfikysten du skal bo. Skal jeg dit igjen, tror jeg at jeg ville valgt å fly inn til Napoli og bestille privat transfer.

Forflytte seg rundt på Amalfikysten. Leiebil?

Vi hadde leiebil, men som nevnt er jeg usikker på om jeg hadde valgt det igjen. Ja, det er fordeler med leiebil; man har friheten til å reise hvor man vil, når man vil. Og er det varmt, så er det deilig å nyte utsikten fra en bil med aircondition.

Grunnen til at vi kanskje ikke hadde valgt det igjen er de utrolig smale, svingete veiene, italiensk kjørekultur (det tutes og kjeftes) og mangel på parkeringsplasser. For å si det slik, det er en god grunn til at Vespaer og bittesmå Fiat 500 er veldig populære i området, at de fleste bilene har en bulk eller to, og at det er helt vanlig å kjøre med speilene inne. Høyt blodtrykk og hjerteinfarkt føltes nærme innimellom.

En annen grunn til å la leiebilen stå, er at det er fantastisk flott å ta ferge fra sted til sted langs kysten, det blir som en sightseeing hver gang. Man kan ikke reise hjem fra Amalfikysten uten å ha sett den fra sjøsiden. Fergene går ganske ofte og vi synes det var gode priser. På de mest populære avgangene kunne det være ganske fullt, og litt kø for å komme seg på, men vi fikk plass oppe på toppen av fergen med flott utsikt de aller fleste gangene.

Det går mange busser opp og ned langs kysten, noe som også funket fint. Godt med avganger, og enda rimeligere enn fergene. Selv om man var på veien, så føltes det mye tryggere enn å kjøre selv. Bussen er jo størst, så det er de andre som må rygge når det trengs. NB! Man kan ikke kjøpe billett på bussen, man må kjøpe på nettet eller via app på forhånd. Forhør deg på hotellet, så får du sikkert noen gode tips.

Mellom noen av byene kan man også gå til fots, da avstandene er korte. Man bør i det hele tatt være god til beins og glad i å gå, hvis man skal få sett seg litt rundt. Inne i de fleste byene er det bratt og smalt, og man forflytter seg til fots, og ofte i trapper.


Vår konklusjon er; ta med gode sko, det blir mye trasking. Ønsker du uansett å ha leiebil, så velg en så liten bil som overhodet mulig, og sitt heller trangt når du har med bagasje. NB! Husk alltid å ha litt kontanter tilgjengelig i bilen, da det var bomstasjoner som ikke tok visa- eller mastercard! Og, velg å ta ferge og buss når du kan, det blir mye flott utsikt underveis.

Positano, sett fra fergen. Foto: Hege, Bennett Ferie

Hvor skal man bo på Amalfikysten?

Det er mange muligheter, og noe passer for den ene, og annet for den andre. Prisnivået er relativt høyt, og det varierer noe fra by til by langs kysten. Positano er nok av de dyreste stedene man kan velge. Det finnes også mange, helt fantastisk flotte hoteller "klistret" inn i fjellsidene langs kysten, med bassenger og rom med utsikt man bare kan drømme om. Har man lommeboken til det, er det helt sikkert en opplevelse for livet! Men, merk at flere av disse ligger i mellom byene, slik at man trenger transport så snart man skal bevege seg utenfor hotellet. Så sett deg inn i beliggenheten, før du bestemmer deg.

Vi valgte å ha base, og bo en uke i Maiori. Byen var roligere med mindre turister, den hadde en lang strand, og både restauranter og bosteder var noe rimeligere enn andre steder vi sjekket. Maiori hadde et godt utvalg restauranter og det var et godt antall avganger av både ferger og busser, slik at det var enkelt å utforske de andre stedene langs kysten. Maiori er dog ikke den vakreste byen på Amalfikysten.


Vi bodde på Hotel San Pietro (booket via vår leverandør Sembo), et enkelt hotell med en god pris litt opp i byen. Rolig, tilbaketrukket beliggenhet, men med kort gangavstand til både strand, restauranter og dagligvarebutikk. Vi hadde en leilighet med to soverom og to bad; den var stor og romslig, men med utdatert innredning. MEN, den var skinnende ren, faktisk tror jeg det er det reneste hotellrommet/leiligheten jeg noen gang har kommet til. Og fantastisk deilig med basseng, etter varme dager ute på tur. Servicen på hotellet var også meget god. Så, San Pietro var et godt valg for oss med tanke på pris, renslighet, beliggenhet og bassenget, men er ikke et godt valg for den som er opptatt av havutsikt, design og at rommene skal være moderne.


Vi er veldig godt fornøyde med valget vårt, både prismessig, og det at det var veldig behagelig å komme tilbake til roligere (og rimeligere) Maiori, med tilgang på både strand og basseng, etter lange, varme og hektiske dager på sightseeing.

Kveld i Maiori. Foto: Hege, Bennett Ferie

Ting du bør spise (og drikke) når du er på ferie på Amalfikysten

  • Sitronsorbet
  • Sfogliatella (flaket butterdeig-bakverk med fyll av vanilje og/eller ricotta)
  • Tomat og mozzarella Panini
  • Delizia al Limone (sitronkake, typisk for området)
  • Gnocchi alla Sorrentina; "potetpasta" med en tomat og basilikumsaus med mozzarella og parmesan
  • Pasta med sjømat; f.eks. Spaghetti alla Vongole eller Scialatielli all Amalfitana
  • Fritto Misto de Mare (fritert sjømat)
  • Sitron-slush (Limone Granite)
  • Limoncello og/eller Limoncello Spritz
  • Biff Tagliata, skivet entrecote med ruccola, tomater og parmesan
Sitronslush langs Path of Lemons. Foto: Hege, Bennett Ferie